Нігті з першого погляду видають всю інформацію про ваше здоров'я. Справа в тому, що авітаміноз вкрай швидко відбивається на двох найважливіших індикаторах здоров'я організму - стан волосся і нігтів.

При весняній нестачі вітамінів нігті досить часто починають міняти "рельєф" і стають ламкими. Крім того, якщо вони нездорові і постійно ламаються, жоден манікюр не буде триматися на них довго і виглядати красиво. Є привід, щоб розібратися в причинах "зниження якості" наших нігтів.

Головний "будівельний матеріал" нігтів - білок кератин, який в свою чергу складається з амінокислот. У амінокислоті L-цистеїн містяться атоми сірки, які і роблять нігтьову пластину твердою. Кількість L-цистеїну в нігтьової пластини укожної красуні різна, але зазвичай цей фактор і визначає, наскільки твердими будуть ваші нігті.

Часто вони є ламкі і шаруються, якщо в нігтьової пластини мало сірки. Крім сірки в нігтях містяться цинк, кальцій, селен, фосфор, хром. Недостатнє надходження в організм перерахованих мікроелементів або порушення їх всмоктування може стати причиною розшарування нігтів на ногах і руках.

Ще одна причина - брак заліза в крові. В такому випадку слід звертатися до лікаря для лікування залізодефіцитної анемії. Третя причина ламкості і розшарування нігтів на руках - механічне пошкодження.

Ви будете здивовані, але коли ми стукаємо нігтями по клавіатурі комп'ютера, по екрану телефону, граємо на клавішних музичних інструментах, на нігтьовій пластині з'являються мікротріщини, які з часом ведуть до крихкості.

Ще дуже важливим моментом є те, яким чином коригується довжина нігтя. Для того щоб не утворювалися подряпини і тріщини, ми рекомендуємо ніготь спилювати, а не обрізати ножицями.

Цікаво, але головні ознаки дійсно здорових нігтів можуть бути абсолютно не помітні на перший погляд, але завжди відчуваються при дотику до них. Мова про їх міцність і еластичність. Тендітні нігті буквально "кричать" про те, що у вас авітаміноз.

Проблема вирішувана: якомога швидше розбавте свій раціон харчування овочами та фруктами, а також продуктами з високим вмістом кальцію і жирних кислот. До таких відносяться жирна риба, молоко, сир, яйця, горіхи.

Крім того, на крихкість нігтів дуже впливає холодна погода і перепад температур (вулиця - офіс), тому, навіть зараз,  сміливо одягайте рукавички. Лаки для нігтів і засоби для їх зняття також призводять до недостатнього "постачання нігтів киснем", а це незмінно веде до втрати міцності.

В даному випадку вкрай необхідно робити періодичні перерви від манікюру на 2-3 дня, щоб дати нігтям відпочити від лаку.

Друга ознака здоров'я нігтьових пластин - це кінчики нігтів. Вони повинні бути білими або кольору слонової кістки, але ніяк не жовтими або плямистими. Наявність білих плям на нігтьовій пластині може свідчити про високий вміст цукру або нестачі цинку в організмі.

Вихід із такої ситуації - аналізи, консультація з лікарем і внесення відповідних змін до раціону харчування. Одне з основних це включення в щоденне меню яєць, виробів з борошна грубого помелу, а також продуктів, що знижують рівень цукру. Лідери серед них - вівсянка, горіхи, авокадо, полуниця, кориця, червоний солодкий перець, пшоно, риба, всі бобові, топінамбур, брокколі, часник.

Також жовтизна нігтів може бути наслідком частого використання занадто яскравих лаків, які практично не змиваються повністю. Для того щоб уникнути даного ефекту, спочатку варто наносити прозору основу, а вже потім сам лак. Крім того, жовтизна нігтів цілком може виявитися наслідком куріння.

Поверхня здорового нігтя повинна бути рівною. Наявність вм'ятин і горбінок говорить про нестачу вітамінів. Поява різних борозенок може виявитися наслідком відразу декількох причин, серед яких гормональний збій, ослаблення нігтьової пластини або діяльність, що викликає подібні пошкодження.

У разі раптової появи борозенок необхідно звернутися за консультацією до терапевта, оскільки даний ефект може бути наслідком гормонального збою і серйозного порушення обміну речовин. Також він може виникати через прийом будь-яких лікарських препаратів.

Здорові нігті не повинні розшаровуватися. Якщо ж таке відбувається з вашими нігтями - значить їм потрібен додатковий догляд і "харчування". Його можуть забезпечити ванночки і маски. Для зміцнення нігтів і запобігання їх розшаровування найкраще підходять ванночки на основі морської солі: вона забезпечує їх необхідними мінералами.

Для приготування розчину розмішайте 2-3 столових ложки солі в склянці теплої води. Потім занурте кінчики пальців в воду. Через 15 хвилин процедуру можна закінчити, витерти нігті і нанести на них зволожуючий крем.

Допоможе впоратися з розшаруванням також і оливкове масло. Його необхідно підігріти на водяній бані до 35-40 градусів, тобто воно повинно стати злегка гарячим. Потім в нього необхідно опустити нігті, а через 10-15 хвилин вийняти і нанести крем. Для посилення ефекту в масло можна додати кілька крапель йоду.

Останньою ознакою здорових нігтів є їхня товщина. Потовщення нігтьової пластини може відбуватися з різних причин: часті і сильні стреси, неправильне харчування, неякісна "косметика" для догляду за нігтями або грибкові захворювання. З даною проблемою необхідно починати боротися відразу, при перших ознаках її появи.

Потовщення нігтя може привести до його деформації, а також до припинення росту. Лікування в даному випадку не можна проводити самостійно, а тільки виключно після консультації з фахівцем-дерматологом.